kami menjual produk kecantikan dan juga kesihatan dengan harga borong dan dijamin original. Harga yang kami tawarkan amat berpatutan. Anda boleh membeli secara runcit,dan borong mengikut harga yang kami tetapkan. Sebarang pertanyaan dan tempahan sila sms/wasap 013-9412360

berita oh belog

ADAB JUAL BELI


Berniaga merupakan muamalat yang digalakkan dalam Islam kerana Rasulullah SAW berkata, bahawa sembilan persepuluh sumber rezeki itu adalah melalui perniagaan. Malah, pemimpin negara kita juga menggalakkan kepada golongan muda agar menceburkan diri dalam bidang perniagaan agar lebih kompetetif dan tidak bergantung harap kepada gaji semata-mata. Kepada kaum hawa pula, aktiviti membeli-belah memang hobi yang tidak dielakkan terutamanya ketika ramadhan.

Adab-adab yang perlu diamalkan antara pembeli dan penjual terlebih dahulu agar tidak berlaku perkara-perkara yang diharamkan dalam Islam walaupun perkara kecil :

1. Jujur : Penjual dan pembeli mestilah jujur dan amanah serta tidak menipu antara satu sama lain. Penipuan merupakan perkara yang dilarang dalam Islam dan sebaiknya kamu mengelakkan diri kami dari melakukan perkara tersebut agar puasa kamu tidak sia
.
 2. Halal : Bagi penjual pula, kamu perlu memastikan brg ataupun produk yg kami ingin jual itu adalah drpd sumber yg halal agar perniagaan kamu itu diredai oleh Allah.

3. Riba : Brg jualan kamu mestilh tdk melalui aktiviti riba ataupun perjudian krn perbuatan tersebut merupakn kegiatan haram tmsuk sgla amalan yg berunsurkn penindasn dan penipuan. Firman Allah SWT bermaksud :
"Allah SWT telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba"

(Surah Al-Baqarah, Ayat 125)

4. Sorok : Dilarang sama skali peniaga memonopoli dn menyorokan brg drpd pembeli dgn niat ingin menjualnya ketika brg tersebut meningkat tinggi. Ini merupakan satu bentuk penipuan utk kptgn diri.

No comments :

Post a Comment